dijous, 19 d’abril del 2012

Especials AMPA. Els beneficis de l'ús d'Internet

Els menors d'avui són la primera generació que utilitza de forma natural les noves tecnologies. Creixen veient informació i participant d'estímuls en forma de continguts digitals i multimèdia que a nosaltres, a la seva edat, ens semblarien de ciència ficció. Els ordinadors formen part de la seva vida quotidiana, ho tenen en la seva escola, molts d'ells també ho tenen a casa.

Internet està al seu abast les 24 hores al dia, tots els dies de l'any i en qualsevol lloc del món. És fàcil accedir a tota la informació que ofereix i la transmissió de dades és molt ràpida. Ja no són espectadors passius que reben informació, tots, nosaltres i ells, hem passat a ser actius, participar, comunicar-nos i interactuar segons les nostres necessitats i interessos.
Els nostres menors s'han convertit en els "exploradors actius" de tot el que volen aprendre, motivats per les seves ganes de conèixer, per la seva curiositat per les coses que els interessen o aficionen i per les ganes de fer amics, distreure's una estona o divertir-se.

La gran atracció i la fascinació que els provoca anar d'un costat a un altre amb un simple moviment de dit, els proporciona molt beneficis. Podem resumir-los en una senzilla classificació tal com segueix:

1. Beneficis per a l'aprenentatge i el coneixement.

L'ús d'Internet permet:

- Accedir a recursos educatius, culturals i científics que d'una altre manera estarien fora de l'abast de moltes persones.
- Trobar notícies i actualitat informativa, obtenir documents en totes les formes possibles: text, so, imatges i vídeo.
- Obtenir informació actualitzada sobre temes més diversos.
- Desenvolupar les seves habilitats d'investigació
- Tenir a l'abast nombrosos elements interactius i multimèdia.

2. Beneficis per a les habilitats.

L'ús d'Internet permet:

- Augmentar les habilitats de lectura accedint a continguts interessants, que poden suggerir més lectures addicionals.
- Aprendre a utilitzar millor les noves tecnologies i millorar les habilitats informatives, per saber trobar i fer servir la informació desitjada.
- Millorar la capacitat de comprendre i avaluar la informació.
- Expressar-se en el nou llenguatge multimèdia.
- Millorar la habilitat de coordinació "visio-manual".
- Desenvolupar la capacitat de resposta i presa de decisions.
- Estimular les capacitats d'enginy i estratègia.
- Fomentar la creativitat.

3. Beneficis per a la socialització.

L'ús d'Internet permet:

- Jugar a jocs divertits i educatius.
- Comunicar-nos fàcilment i en qualsevol moment amb els nostres amics i família, independenment d'on es trobin físicament.
- Aconseguir una millor comunicació a l'entorn familiar: possibilita el diàleg i permet comentar i criticar, si escau, els continguts i formes dels jocs i pàgines web que es visiten.
- Desenvolupar relacions amb altres nens i adults de tot arreu del món que tinguin interessos i preocupacions similars als canals específics i adequats.
- Treballar col·laborativament en xarxa, fomentant el treball en equip.
- Compartir opinions sobre els temes que ens interessen. Possibilita el diàleg.
- Seguir en contacte amb els seus companys i joves amb malalties o mobilitat limitada, reforçant el seu sentit de pertinença al grup.

L'ús d'Internet ben administrat, pot ser un gran suport per als nostres menors en la vida diària com a eina personalitzada i útil d'informació, formació i socialització, en benefici del seu propi desenvolupament com a ésser humà.