dijous, 3 de maig del 2012

Eines per la seguretat dels menors a Internet. Control Parental


Què és?


Es tracta d'un programari que és capaç de bloquejar, restringir o filtrar l'accés a determinada informació de la Xarxa no apta per a nens i adolescents.

Per a què serveix?

Aquest programari permet restringir diferents opcions amb la finalitat d'aconseguir cert control sobre l'ordinador al que l'hi apliquem, com per exemple:

Establir un límit de temps per a l'ús de l'equip.Evitar l'ús de determinats jocs.
Determinar les pàgines web bloquejades per a un usuari.
Limitar l'ús d'aplicacions del sistema.
Dur a terme control d'informes.

De què protegeix?

Protegeix als nens de certs continguts que estan en Internet i que poden ser considerats no aptes per a ells, així com de certs serveis en línia que poden suposar un risc per a ells.

Escenaris d'aplicació

Està indicat per a tot tipus d'ordinadors que es connectin a Internet i que siguin utilitzats per nens i adolescents en general.

Recomanacions i bones pràctiques

És necessari establir permisos en l'ordinador on serà instal·lada l'eina per evitar que la protecció parental pugui ser desactivada.

Les eines de control parental fan servir diferents tècniques per el filtrat i monitorització de contingut de la Xarxa que son inapropiats per determinats edats (pornografia, drogues...) i inclús reprovables (violència, racisme, xenofòbia...). Els mètodes empleats i la facilitat d'optimització per part de l'usuari poden variar molt entre elles.

Abans d'instal·lar una eina de control parental es recomana consultar al proveïdor de serveis. Molts d'elles ofereixen com servei per els usuaris per una petita quota sistemes de filtrat.

Hem de tenir en compte que aquestes eines no son solucions efectives al 100% i que no estan per substituir la supervisió que han de fer els pares i educadors.

Algunes eines de Control Parental


Eina de control parental que fa servir filtrat per paraules claus i mitjançant un sistema de llistes blanques i negres d'enllaços que es poden administrar. Es poden crear diferents usuaris en funció de la edat i del nivell de restricció que se li vulgui donar. Te fins a vuit nivells de restricció de continguts.


Aquesta eina esta preparada per bloquejar l'ús compartit d'arxius P2P. També té funció anty-spyware, cosa que fa que no es puguin instal·lar programes espia a l'ordinador. Especialment dissenyat per evitar la descàrrega per part dels menors de fitxers amb contingut inadequat.


Filtre de continguts molt configurable que funciona com servei web. Les pàgines demanades per el navegador son abans categoritzades mitjançant tecnologies de filtrat basades en estadístiques i intel·ligència artificial. Permet restriccions de temps, llistes blanques i negres, a més de controls P2P, sales de xat i missatgeria instantània.