dijous, 12 d’abril del 2012

Especials AMPA. La ubicació de l'ordinador a casa

Parlar de la ubicació de l'ordinador a casa és un punt important a l'hora de començar la nostra tasca de "protecció" per els nostres fills. Les recomanacions no poden ser universals. Cada família estableix les seves pròpies normes a la seva casa, i per tant, segons siguin les normes de convivència, les famílies funcionaran de manera diferent unes de les altres.
La ubicació de l'ordinador a la casa, igual que el temps que li dedicarem al dia, ha de ser un acte conscient i és essencial que sigui una cosa a "decidir entre tots", perquè és fonamental que existeixi una bona comunicació en la família referent a això. Els menors, com els majors, tenen dret a la seva intimitat, i els pares tenen el deure de protegir-los. Ambdues coses són compatibles i es per això que s'haurien de tenir en compte les següents recomanacions:

1. L'ordinador hauria d'estar en algun lloc comú de la casa, per exemple el saló. Si els menors poden parlar per telèfon davant nostre quan estan en el saló, per què no van a xatejar també en aquesta mateixa habitació? D'aquesta manera estarem a prop, tindrem oportunitat de navegar i xatejar alguna vegada junts per Internet, apropar-nos a l'ordinador i xerrar sobre el que estan fent en aquest moment.

Això és educar en la confiança i és molt important, sobretot abans de l'adolescència. La supervisió és un suport fonamental per a la protecció del menor. No es tracta d'exercir una labor d'espionatge; supervisar no significa "transgredir la intimitat dels menors". Tinguem en compte també que l'accés mòbil a Internet a través d'ordinadors portatils, telèfons mòbils, consoles... ens posa cada vegada més difícil supervisar per proximitat, així que és millor educar en la confiança des del principi.

A més hi ha altres avantatges derivats de la ubicació de l'ordinador en una zona comuna:

  • Podem controlar millor el temps que dediquen a l'ordinador perquè no interfereixi en el seu descans i en el seu rendiment escolar.
  • Ens ajuda a detectar problemes relacionats amb Internet. Els menors no sempre demanen ajuda a casa si tenen un problema. Si els tenim a prop podem veure les seves reaccions davant la pantalla i això ens pot posar sobre avís.
  • Podem normalitzar activitats de família online, el mateix que juguem a les cartes junts, podem jugar amb l'ordinador, amb un videojoc o buscar junts a la Xarxa.
  • Podem controlar millor l'alternança amb un altre tipus de jocs i activitats.
  • Podem corregir mals hàbits: com les postures inadequades davant l'ordinador o la distància davant la pantalla. Ensenyar-los a estar ben asseguts i col·locar-los a 40 cms. de la pantalla i sense reflexos de llum, és alguna cosa que mai hem de perdre de vista.


2. Si col·loquem l'ordinador a una altra habitació, procurem que la pantalla estigui sempre visible quan entrem a l'habitació o passem per davant de la porta.

En definitiva, la ubicació de l'ordinador a la casa no serà, per descomptat, el més important, però sí que ajudarà.